petek, 16. januar 2009

Anoreksija in hujšanje.

v današnjem postu sm se odločila spregovorit nekej besed o anoreksiji. kaj sploh je anoreksija? zgodi se, da ješ iz žalosti, veselja ali preprosto zato, ker ti je dolgčas. dokler si se sposoben vrniti k normalni količini hrane in zdravemu ritmu prehranjevanja je vse uredu in ni se ti treba več dušiti s hrano. ker pa večina ljudi, predvsem žensk in deklet, tega ne zmore in že slehrni gram svojega telesa občutijo kot neznosno obremenitev, se panično, pred strahom pred debelostjo, se pač začnejo posluževt in poganjat v vse dietne kure, hujšanje dokler popolnoma ne shirajo in na koncu po vsej vrjetnosti umrejo. in zakaj se poslužujejo teh metod? enostavno sledijo trendom in normativom, ki pravijo, da močnejša ženska v današnjem svetu pač ne pride nikamor. napaka! no in že če samo pogledaš manekenke, se kmalu zamisleš in uprašaš:" ej čak.al sm jz tako debela kot slon al so pa telele prekle preklemano suhe." no in seveda se potem če si tak človek, še en teden obremenjuješ s svojo težo, hujšanjem in podobnim. nekaterim pa to ne pride do živega in se ne sekirajo, kar je edino pravilno. tehtnica večni sovražnik anoreksičnih deklet. no seveda tut neanoreksičnih. no in če ti po dobrem kosilu tehtnica pokaže nekaj več kilogramov, se bo pravtako marsikdo pognal v hujšanje, ki pa zoped vodi v anoreksijo(al pa druge motnje prehranjevanja)in zakaj so takšni normativi? zakaj morajo bit use manekenke anoreksične? negovorim o izjemi 0,00000...1% manekenk. zakaj mislijo, da je to lepo? men recimo je to nekej najgršega. videt manekenko, čist sherano, presušeno, koščeno, na osemcentimetrskih petah v katerih se na svojih koščenih nogah lomi, z opletajočimi koščenimi rokami, njen nezadovolni obraz, kolena iz katerih dobesedno iztopajo kosti in podobno. lepo vas prosm. to pa ja NI lepo. sej men ne. po pravic povedano mam pa že rajš kak kilogram preveč kot da sm anoreksična in brez volje do življenja. sploh pa punce. fantje majo rajš punce, katere lahko sploh za kaj primejo, kot pa presušene južine. pa brez zamere. anoreksija je bedna.

11 komentarjev:

Nina pravi ...

strinjam se, ampak sem se pa nasmejala, ko sem prebrala tole: "...mam pa že rajš kak kilogram preveč..." vem, da nisi mislila zase (ali pač?). torej, kar hočem povedati je, da je smešno, ko takšna suhica, kot si ti napiše tak stavek. (: super post drugač.

ana pravi ...

Se strinjam Evica. Supr si napisala.

Eva pravi ...

heh. misnla sem nase ja. suhica. haha. o tem bi se dalo napisat še en post ja. ampak kaj čmo. smo kakršni smo.(:

Nina pravi ...

no, poglej. ti imaš že neke anoreksične možgane. stopi na tehtnico (brez oblek, da ne bo pomote) in si izmeri višino. nato si izračunaj itm. nato vprašaj mene po podathih o višini in teži (ki ti jih bom povedala po 5 minutni zadregi in razmišljanju. če naj ti jih sploh povem)in še meni izračunaj itm. to ti bo zaprlo usta. (:

Ana B pravi ...

Najpomembnejše je,da se dobr počutš v svoji koži. In nekateri majo s tem probleme. Priznam, jz bi tut hotla shujšat če bi mela 70 kg. Kr se bi slabš počutila. Pa tut na zdravje je treba gledat. Ampak včas (no, vse pogosteje)pa vse to hujšanje prestopi vse meje. Če že hujšate, pa hujšite s telovdbo, ne pa s stradanjem.

Unknown pravi ...

Anoreksija sux. Bulimija rulZ...

JakaP pravi ...

Teža - večni problem vsake ženske. Glede anoreksije se popolnoma strinjam. mislm, da je bulimija še hujša. Po vrh usega ti še iz ust smrdi po bruhanju...

Eva pravi ...

ne strinjam se glih s tabo jaka. poznala sem eno punco(resnično suho), ki je mela bulimijo pa ji tega nebi prisodila ker ni nč "smrdela" po bruhanju ali karkoli druzga..drgač sta pa obe obliki tako anoreksija kot bulimija grozni če mene uprašaš.

Unknown pravi ...

tole je blo pa zlo žaljivo napisano za moje pojme. brez zamere, ampak tvoje mišljenje o motnjah hranjenja je čist zgrešeno. anoreksija je psihična bolezen. ne moraš začet hujšat in 'postat anoreksična'. moraš met predpostavko v glavi,nizko samozavest. anoreksična dekleta se ne odločjo da bodo nehala jest, temveč ne MORJO jest. tud če si želijo se ne morjo pripravit do tega. za tem je globoka psihologija v bistvu ampak se ne bi v to spuščala.

Eva pravi ...

nebi rekla ne. že da je v nekem stanju to psihična motnja, ampak v anoreksijo se dekleta podajo same, in ne postanejo anoreksične kar čez noč. nisem še vidla punce, ki bi se rodila z anoreksijo.. zato torej, se za to odločijo same. in ja. nato je to bolezen in se nemorejo zredit več nazaj.

se opravičujm..ni blo mišljeno kot žalitev ampak moje menenje.

Ajda pravi ...

noro dobro.